FE-SKANDALEN

December 2022.


Analyse:

En helt anden virkelighed


af Morten Buschmann


Medierne har spurtet rundt efter de oplagte historier i FE-skandalen. Men der er andre opsigtsvækkende sider af sagen, oplyser de kilder i spionagemiljøet, jeg taler med. Oplysninger der kan vende op og ned på vores forestillinger om, hvad sagen handler om.


Sig navnet: Lars Findsen. Og flere end nogensinde før, ved, hvad forkortelsen FE står for, og hvem der for nylig var chef i det allerhemmeligste på Kastellet. Nu afventer han en langvarig retssag som med garanti vil blive ført bag dobbelt lukkede døre. Selv mener Findsen, han er uskyldig. Og udgav - midt i valgkampen - bogen "Spionchefen - erindringer fra celle 18". Anklagerne mod ham tilslørede han med politisk skuddermudder anno 2022. Snedigt.


Hemmelige kilder i spionverdenen

Mine bøger har bevirket, at personer i efterretningsmiljøet har henvendt sig til mig. Kilderne har alle arbejdet i E-tjenesterne, men stoler ikke en døjt på journalister og har derfor ikke talt med dem. Mine kilder peger bl.a. på livvagter.

Det er vigtigt at vide, at livvagter fra PET følger toppolitikere (med flere) døgnet rundt. De lærer politikernes privatliv at kende. PET informerer selvfølgelig FE. Dét er en evig klemme som E-tjenester har på ledende politikere. Men hvad nu, hvis en politiker fusker lidt i krogene? I udlandet er det velkendt, at E-tjenester er frygtede pgr.a denne viden.

"Det sker ikke i DK", tænker du måske.


Mine kilder understreger dilemmaet:

Ligesom ministre ikke vil være upopulære i Centraladministrationen, vil ministre heller ikke være uvenner med E-tjenesterne. Men nu er der så sluppet uhensigtsmæssig info ud. Medier, politikere og eksperter har straks peget fingre af den daværende regering. Kaldt sagen

"elendigt håndteret" Regeringen skulle aldrig have grebet ind.

En mulighed er dog, at amerikanerne har været så rasende på håndteringen af lækagen, at stormagten har presset lille Danmark til at gøre noget ved affæren.


Sex og cykler

Mange er blevet forarget over, at Findsens sexliv og indhentning af cykler fra containere blev afsløret i medierne. PET-chef Finn Borch Andersen havde i en fortrolig briefing informeret partiledere. Nogle af partilederne lækkede til pressen.

En topchef for en efterretningstjeneste er underlagt særlig, skærpet tavshedspligt, derfor var det PET-chefens pligt at informere om Findsen. Især midt i en brandvarm konflikt med Rusland. Præsident Putin og hans E-tjenester benytter alle tænkelige midler for at underminere Vesten. S/M-sex, som Findsen åbenbart dyrker med sin hustru, kan frisindede DK bare slå hen som hygge. Men spreder Putin dén info til sine allierede - der har knap så stor seksuel tolerance - kan det skade DK:

"Se, de er fordærvede - utroværdige - i Vesten".


Hverken FE eller PET har udtalt sig. Heller ikke om tidligere forsvarsminister fra Venstre Claus Hjort Frederiksens rolle i spillet om magten i statens to efterretningsinstrumenter. Ham vender jeg også tilbage til.


Findsen pressede forsvarsminister Gade

Affæren med Lars Findsen går muligvis tilbage til Jægerbogssagen i 2008-2009.

Lars Findsen var dengang departementschef i Forsvarsministeriet. Søren Gade (V) var forsvarsminister. Gade måtte tage sin afsked i 2010, blandt andet fordi han oplyste til TV2's Rasmus Tantholt, at 30 mand fra Forsvarets fineste enhed, Jægerkorpset, skulle sendes til Irak.

Jægerkorpset er hærens pryd og dens aktioner er cosmic top secret. I klasse med infoen om, at fiberkablerne i Danmarks undergrund nøje monitoreres af FE, og at en del informationer ryger videre til efterretningstjenesten National Security Agency i USA.


Dét er dette samarbejde, Claus Hjort Frederiksen står anklaget for at have bekræftet på TV. Og Lars Findsen talte om samme kabler i PET-aflyttede mobilsamtaler. Begge har røbet landsskadelige hemmeligheder, mener henholdsvis Rigsadvokaten og statsadvokaten i Viborg.


Edward Snowden afslørede allerede i 2013 "NSA-kablerne", men at en forsvarsminister melder det ud anses for blåstempling af faktum. "Informationerne har skadet Danmarks efterretningsarbejde", mener adskillige danske eksperter. Men ikke én eneste allieret E-tjeneste har udtalt sig offentligt om dette. Det skyldes, at USA og NATO har desperat brug for informationerne fra fiberkablerne netop nu. Dumt at skade FE yderligere i disse tider.Ud med juristerne

Kilderne, jeg taler med, fortæller om et opgør med Lars Findsen. Mod jurister. PET er i forvejen sandet til i jurister - alle afdelinger har hver deres jurist, der binder PET på hænder og fødder. Samme jurist-herredømme drømmer man om at få indført i FE. Jurister vanskeliggør spionarbejde. Generelt i Forsvaret ønsker man militærfolk som ledere. Ikke jurister - og slet ikke en snu jurist som Lars Findsen.


Der er også lavet fejl i sagen om "aktivet" Ahmed Samsam, der infiltrerede ISIS i Syrien og i 2018 blev fængslet i Spanien. (E-tjenester kalder folk, der er tidsbegrænset ansat, for "aktiver". Indhentere/agenter derimod - er fastansatte i E-tjenesterne.) FE og PETs styregrupper vil ikke vide af ham.

Frustrationen blandt medarbejderne i FE over behandlingen af Samsam er så markant, at FE-medarbejdere i december 2020 mødte op ude i Københavns Lufthavn for at undskylde for det, han havde været udsat for i Spanien. Senere forærede to anonyme herrer (Læs: FE-ansatte) 10.000 kr. til Samsam i fængslet. Aktivet afviste klogt denne belønning.


Men ikke blot Ahmed Samsam er blevet smidt under bussen. Der er flere eks-indhentere i DK. Andre er rejst til udlandet. Spion-veteraner, der har det ad helvede til. Dels pgr.a PSTD - dels for ikke at være blevet værdsat for det farefulde arbejde, patrioterne har udført for fædrelandet i ind- og udland. Det er der - mildest talt - surhed over blandt medarbejdere i E-tjenesterne. Hele FE-skandalen sender også et dårligt signal til dem, der kunne overveje en karriere som efterretningsmedarbejder. Forsvaret har i forvejen rekrutteringsproblemer.Tragiske sager i TET's ringbind

Tag ikke fejl. Jeg støtter vores E-tjenester. Mener, de gør et godt og vigtigt arbejde. Men jeg synes, det er dybt forkasteligt, når toppen igen og igen dumper aktiver/indhentere. Nægter anerkendelse af deres arbejde og fratager dem deres sikkerhedsgodkendelser, så de ikke kan arbejde indenfor deres fag. Lader dem rådne op på sølle understøttelse. "Glemmer" at hjælpe dem.


Noget tyder på, at Findsen-skandalen også drejer sig om dette. TET - Tilsynet med Efterretningstjenesterne - ligger inde med fire ringbind proppet med diverse materiale. Det er min og kilders formodning, at ringbindene også indeholder klager fra spion-veteranerne. En hvepserede af møgsager.


Hvorfor hjælpes spion-veteraner ikke, når Forsvarets veteraner nu endelig får den støtte, de har efterspurgt siden Balkankrigen i 90'erne? Fordi spionveteranerne selv skal levere dokumentation - bevise deres egen eksistens - overfor et system der benægter alt. Lars Findsen har for nylig i en podcast rost sig selv for at være dygtig til at lægge sager ned.

Tiden vil vise, om disse personsager for evigt er lagt ned.Bitterhed og backstabbing

Der er også problemer med indsamling af elektronisk info. Når FE-medarbejdere søger informationer på en person, man mistænker for terror eller spionage, kommer der mange andre navne med op i nettet. Èn formodet mistænkt giver tråde til flere mystiske personer. Også danskere. Måske leder disse ekstra navne til terrornetværk, fremmede magter etc. Det er selvfølgelig simplificeret formuleret, og i virkelighedens verden meget mere teknisk.


Mange klassiske, effektive, modtræk mod fjenderne bliver ikke iværksat af frygt for jurister. FE-medarbejdere mener, de er lammet. Delvist.

Èn kilde oplyser, at hvis det brænder på, så hopper topcheferne på et fly og mødes personligt. FE foretrækker møder én til én. Gerne ude i den fri natur. Det er tit også hurtigere end at få sager gennem FE's to juridiske afdelinger.


Bemærk også fangesagerne under Irak- og Afghanistan-krigene. "Danske soldater udleverer fanger til tortur", lød mediehistorierne. Det skabte voldsomt, dybe kløfter mellem politikere, medier og Forsvaret. Af samme grund er Forsvaret, FE og PET mere tillukket end nogensinde før.

"Vi sætter vores liv på spil for DK. Politikerne med deres juristeri stikker os i ryggen", kan man nemt forestille sig Forsvaret, FE og PET mene.


Dilemmaet med navne-fiskeri

Helt lovligt er den brede trawling efter mistænkte på internettet , via satelitter og i søkablerne efter data ikke.

"FE og PETs virkelighed er en helt anden end juristernes", siger mine kilder.

Dilemmaet er oplagt: DK's sikkerhed og de allieredes sikkerhed - kontra dansk lovgivning. Skal der ageres på bifangsten? Men mon ikke det sker trods strikse regler? Danske blå og røde regeringer har i årevis set til anden side. Borgernes tryghed kommer i første række.


DK er desuden medlem af det internationale efterretningssamarbejde Nine Eyes. FE skal levere info til Nine Eyes for at få modtage ditto fra vores allierede. Det er en byttehandel. En handelscentral. Og FE har hovedsagelig kun fiberkablerne at handle med. Det er i hvert fald dét,vi gennem årene er blevet fortalt af ledende medarbejdere fra E-tjenesterne og videreformidlet af politikere.


Sandheden er, at Danmark er central i forhold til det endnu mere hemmelige Five Eyes, når det handler om signalefterretninger. Det er man selvfølgelig godt klar over i NATO. Danmarks placering gør DK ekstrem vigtig for de andre landes signalefterretninger.


Så spørgsmålet er: Hvorfor oplyste Claus Hjort Frederiksen om NSA-kablerne? Er det i Danmarks interesse at udfordre vores allervigtigste alliancepartnere, NATO og USA? Var det bare en tanketorsk? Følte Hjort Frederiksen sig provokeret af en TV-journalist?

Jeg gætter på, at USA på et tidspunkt giver den siddende regering et vink med en vognstang:

"Kom videre, FE har travlt med søkablerne. Vi er midt i en krig med hovedfjenden".

Og derfor dropper Statsadvokaten sagen mod nestor Claus Hjort Frederiksen. Krigen mod Putin overskygger en dansk politiker på vej mod sin ministerpension.


Spøgelser fra fortiden - Jægerbogssagen

Nu til en anden Venstremand. Mange militærfolk kan godt lide Søren Gade. Han har militærbaggrund og var - for én gangs skyld - den helt rigtige forsvarsminister på et tidspunkt, hvor DK var aktiv krigsdeltager i Afghanistan. Desværre talte Gade med TV2 om Jægerkorpset og Afghanistan. Meget uheldigt.


Jægerkorpssoldaten Thomas Rathsack skrev i sin bog "Jæger - i krig med eliten" - at "de (Jægerkorpset) var afsted hele tiden". I bogen oplyses også, at en gruppe jægersoldater i Afghanistan havde fungeret som støttegruppe for en agent. Top secret.

Rathsack ville kun Forsvaret det bedste, han var stolt af sit job og ønskede at fortsætte som jæger. Udtalte han. Han blev fyret.


Du husker måske oversættelsen af dele af Jægerbogen til arabisk, der røg på nettet.Departementschef Lars Findsen pressede på, for at forsvarsminister Gade skulle oplyse Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om, at denne oversættelse eksisterede. Gade adlød sin departementschef, men det var ikke terrorister, der havde oversat.

Den blev udført af to ansatte i Forsvarskommandoen.

En vellidt forsvarschef, Tim Sloth Jørgensen, måtte gå af. Og kort efter smuttede Søren Gade. Oversættelsen blev reelt udført med gode intentioner:

"Se selv, DK! Vi er i stor fare pgr.a terror-araberne".


Og Findsen? Han bevarede sit job.


Hvem skygger hvem?

Sommer 2020 sendte tillidsrepræsentanter i FE to klagebreve til den daværende forsvarsminister, Trine Bramsen, omhandlende FE-chefens skakspil.

Der er også en del mistro mellem PET og FE. PET har i dybeste hemmelighed, selvfølgelig, nedsat en efterforskningsgruppe,der skal opklare hvem der lækker oplysninger til medierne.


Jeg siger ikke, Findsen er uskyldig. Der er hele seks punkter i anklageskriftet mod ham. Vi har dog før set tidligere PET-chef Jakob Scharf gå fri af 27 ud af 28 anklagepunkter vedrørende hans bog "Syv år for PET", men så var hans karriere i PET også slut. Lars Findsen kan ikke fortsætte i FE. Mission accomplished:

Jurist fjernet. Medarbejderne håber vel sagtens, at en ny chef - med militærbaggrund - kan verfe yderligere jurister væk.Tak for sidst, CH/FE

Lars Findsen har talt over sig til journalister. Man kan formode, at han havde gode hensigter:

"Skriv ikke om cosmic top secret - NSA-kablerne", please. Journalisterne gjorde det modsatte.

Men hvordan får PET så den idé at aflytte selveste chef-FE? Kunne det være tak for sidst fra en tidligere forsvarsminister? Seks forsvarsministre har Findsen været forsvarsminister for. Eller rasende FE-medarbejdere?

Danske medier mener, aflytningen skyldes en lang række tophemmelige afsløringer i medierne. Men stod Findsen virkelig bag dem alle?


Vi får det aldrig at vide. Findsen-sagen ordnes i en retssal - uden journalister - af hensyn til fremmede magter og Rigets sikkerhed. Findsen får formodentlig kun en håndfuld billige dagbøder og kan derefter blive ansat i Jakob Scharfs private sikkerhedsfirma "Certa". Certa betyder i øvrigt sikker og pålidelig.


Whistlebloweren er en muldvarp?

Sikker og pålidelig var også en IT-medarbejder/hacker i FE's spiondatacenter på Amagers sydspids, Sandagergård. Ansat i 16 år. Vi kender ham kun som "whistlebloweren".

Han startede denne sag. Bekymret over FE's indhentning af elektronisk info, optog han i perioden 2015-2018 samtaler i FE og konfronterede senere ledelsen. Informerede derefter TET. Og så rullede lavinen.


TET iværksatte en undersøgelse og fem medarbejdere - inklusive Lars Findsen - blev hjemsendt. En FE-kommission blev nedsat december 2020 og frikendte fuldstændigt FE. PET gav sig til at følge og aflytte Findsen.


Nogle af mine kilder mener, at whistlebloweren kan være russisk agent. En muldvarp inde i FE's allerhelligste!

Det lyder utroligt.

Set i lyset af Ukraine/Rusland-krigen, og at en tidligere KGB-mand er præsident i Rusland, er det ikke utænkeligt. Men der er ingen soleklare beviser.


TET har påpeget, "at der er indikationer på, at FE's ledelse har undladt at undersøge tegn på spionage inden for Forsvarsministeriets område".

Lars Findsen skriver i sin bog, at:

"Det forløb, whistlebloweren havde sat i værk, var så absurd, at vi i FE's ledelse flere gange tørt havde konstateret: Det kunne russerne ikke have gjort bedre".

Findsen ønsker nu whistleblowerens aktiviteter undersøgt.


Whistlebloweren ... russisk spion? Hos vores naboer er man i højeste spionberedskab. Syv russiske spioner er blevet anholdt i Norge - fire i Sverige.

Hele Europa jagter Putins agenter.


Journalist Hans Davidsen-Nielsen, Politiken, skriver i sin bog "Spion blandt venner", at whistlebloweren nu er ansat som ledende dataingeniør i en privat virksomhed. Og bor i en midtjysk stationsby.

Han er ikke blevet politianmeldt af FE, fordi hans optagelser blev afleveret til et uafhængigt kontrolorgan og ikke til medierne.


Hans Davisen-Nielsen skriver endvidere, at whistlebloweren kan betegnes som antikapitalist og hans motiv var, han er forarget, rasende over NSA's brug af fiberkablerne.

Men var hans motiv kun det? Eller var delmålet at destabilisere FE og PET?

Whistlebloweren stiller ikke op til interview. Men måske bliver han indkaldt som vidne i Findsens retssag?


Ifølge retsplejelovens paragraf 29 stk. 1, nr. 2 kan et retsmøde holdes bag lukkede døre, når statens forhold til fremmede magter kræver det.

Og kommer det - trods alt - frem, at FE og PET har haft en eller flere muldvarpe gående rundt, bliver Danmarkshistoriens største spionsag endnu mere pinlig.


P. S.

22. dec. 2022:

Tysk efterretningsofficer anholdt i Tyskland for spionage for Rusland. Den anholdte dobbeltagent har været ansat i Tysklands føderale efterretningstjeneste, BND.

BND oplyser, at efterforskningen er foregået diskret, idet offentlig omtale kunne give "modparten en fordel i dens hensigt om at skade Tyskland".


P. P. S.

Magasinet Zetland har interviewet en eks-IT-medarbejder fra FE, men denne person er ikke den ovenfor nævnte whistleblower.