Nummer 4 i Indhenterserien.
Anbefaling af Per Engelbrecht, Kongens Lyngby:
Holder du af faktion, så er thriller-forfatteren Morten Buschmann og hans serie om en indhenter fra Forsvarets Efterretningstjeneste gennem indtil nu syv bøger top-læsning fra start til slut.
Ofte siges det, at virkeligheden overgår fantasien. Det er helt bestemt tilfældet med de fremragende bøger om ‘Den dybe stat’ i Danmark. Du vil blive overrasket over, hvad der foregår.
Jeg venter spændt på, at bog nummer otte bliver skrevet, da FE, PET og statsadministrationen har været i spil om en række sager i 2020’erne.
Indtil da kan genlæsning anbefales. Det er efter min mening den højeste anbefaling af en forfatters værker.
Anmeldelse. Christina Sejer Pedersen, Aarhus:
“Nej, nej, nej”, skriger jeg af mobilen - Skygger kan sgu da ikke slutte nu!
“Så skal vi da lige have børnene ud af lokalet”
Hold tungen lige i munden, for der er smæk på slang, ghettosprog, gammelmands-lingo og fantastiske sproggloser i denne udgave af Indhenter-serien.
Vi er i 2014: Familiemøde for Zickermanns med gennemgang af forretninger giver indsigt i familieforhold og karakterer.
Lucas’ halvbror Carl Selmer skal præsenteres ved den store familiensammenkomst, men både han og Lucas udebliver, da Carl har taget Lucas på haj-safari/tur. Turen bliver ikke helt som forventet og Fuck! Så er bogen sgu igang!
Familien overvejer om Lucas er for dyr i drift og den ældre generation forsvarer og ønsker fortsat likvidering af krigsforbrydere, mens ungdommen ikke længere ser formålet. Skrider sammenholdet i våbenfirmaet, der nu foretages på “Dark Web”, og det officielle firma endnu engang har skiftet navn.
I Danmark får vi mere at høre om Annesofies døtre Josefine og Samantha, der hver på sin måde er kommet i kontakt med bagsiden af samfundet. Samantha sælger sin krop for at have penge til et overforbrug af luksusvare, og Josefine er kæreste med Anoir med hang til at omgås de forkerte typer, hvilket sætter i hende i en slem situation.
Skudepisoden ved “Krudttønden”, er fokus for dansk politi og sager fra fortiden dukker til stadighed op. Mens personer, vi kender fra tidligere, langsomt bliver pensioneret og kæmper mod nye strømninger i efterretningstjenesten.
Kriminalteknikeren Strømberg, der regerer i kælderen som en anden “Q”, giver god humor til Gitte Frederiksens lidt tørre side og sender hende et skridt trættere på, hvad der kunne være sket med narkomansnigmorderen og Jacob Olins skytte. Selv om “Lukas Fisker” erklæres død i Damaskus og sagen om “Narkomansnigskytten” dermed er opklaret, slipper Gitte ikke sagen og kører videre på egen hånd.
Pensionerede John Milner er også kommet på dybt vand i hans eftersøgning. Tråde samles, og Lucas finder igen vej til Danmark.
Endnu en hæsblæsende og velskrevet, interessant, spændingsroman fra Morten Buschmann.
Efterretning og familieforhold fylder denne bog, og flere og flere personer vi har mødt igennem bøgerne er pensionerede eller afgår ved døden.
Båndet strammes, hvad er sikkert, sandheden, og hvem får ramt på hvem?
Er du til spænding, indsigt i efterretninger både hos militær og politi, så er denne bog sprængfyldt med detaljer og handlemønstre for både den “etablerede” og “uortodokse” arbejdsform.
Og sideglimt til statsminister Helle Thorning-Schmidts arbejde gør historien autentisk og nutidig - og hele tiden med et humoristisk islæt.
Køb Udstikker - Indhenter 4 - via SAXO:
https://www.saxo.com/dk/skygger_morten-buschmann_haeftet_9788771903683
Lektørudtalelse, DBC:
Godt skrevet spændingsroman, der bringer os tæt på baggrunden og opklaringen af nogle af Danmarks nylige terrorhandlinger - for alle thriller-læsere med smag for det virkelighedsnære.
Beskrivelse:
Handlingen i "Skygger" finder sted omkring attentatet ved Krudttønden og Synagogen i Krystalgade. Vi følger den store europæiske/mellemøstlige krise.
Bogen er delt op i flere dato-afsnit fra 2014 til 2015 og under hver, fortæller forskellige hovedpersoner; vi møder alt fra teenageren Josefine, over specialagenten Lucas (indhenter) og til selveste daværende statsminister Helle Thorning-Smith.
Vurdering:
Bogen er spændende, letlæst og har et aktuelt emne. Det, at vi følger den højspændte europæiske/mellemøstlige situation gennem forskellige aktører, er berigende for historien. Det belyser sagen fra alle vinkler og holder læseren fast ved at skulle holde styr på de forskellige karakterer.
Bag i bogen findes der dog et PERSONGALLERI, hvis man har svært ved at navigere rundt i navnene.
Flere ANMELDELSER.
Michael Eriksen, Holstebro:
Nu har jeg læst alle Buschmans fire bøger, og det var en udsøgt fornøjelse. Han er helt på niveau med en af mine favoritter Jan Guillou.
Alle fire bøger holder vand. Troværdige plots og realistisk handling. Plus efterretningsstof jeg overhovedet ikke kendte til.
Der er lidt for meget kærlighed og familie for min smag. Vil helst have min spænding helt uden forstyrrende momenter, men kvinder vil sikkert elske det. Jeg anbefaler disse anderledes bøger.
Morten Buschman indhenter en stor tak for tankevækkende underholdning.
Ole Danborg, Hillerød:
På den ene side følger vi rigtige historiske begivenheder som f.eks. terrorangrebet i København. På den anden side er der meget fiktion, som forfatteren selv har digtet.
Der er mange samtalescener. Ordvekslingerne er ofte lidt fis og ballade. Næppe helt realistiske. Men det gør ikke noget. Det er jo en roman. Forfatteren er meget ordrig. Det er lige før man bliver lidt forpustet.
Men jeg befinder mig godt i universet.
Der er også meget spænding.
Det er meget tydeligt en del af en serie. Slutter lidt pludseligt. Men så er man jo nødt til at fortsætte med næste bind. Glæder mig!
Forfatterens note: Der er ikke meget, jeg har digtet i Skygger.
• TV-interviews - på bl.a YouTube. Klik på dette sikre link:
https://www.youtube.com/results?search_query=morten+buschmann
• Min kronik i Jyllands-Posten 2017 om efterretnings-hemmeligheder.
Klik her:
http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE9615655/der-hviskes-om-krig-men-alt-er-moerklagt/
Bag om Skygger - Indhenter 4:
Lucas bliver af sin familie indkaldt til krisemøde på en borg i det skotske højland. Inspirationen til borgen/Skotland er Tintin: Tegneseriehæftet "Den Sorte Ø".
Efterforsker Gitte Frederiksen (Kbh.s Politi) får efterhånden en større rolle i bøgerne, nogen modarbejder hende i efterretningstjenesterne.
Blekingegadebande-sagen lægger til grund for den idé. PET modarbejdede politiet i 70'erne og 80'erne.
Dén film, der har skræmt mig allermest, er "Dødens gab". Sidder stadig dybt i mig, hver eneste gang jeg svømmer i havet. Derfor lavede jeg hajscenen i bogen.
Det er velkendt, at man klapper hajer på snuden, når de dukker op til overfladen. Fx ved en haj-turistbåd. Hvad nu, hvis man snubler? Eller det er en mordmetode?
"Alt andet end piberygende ældre herrer omkring en tung voksdug, der taler om gode, gamle dage og Den Kolde Krig".
Citat Morten Buschmann.