Nummer 3 i Indhenterserien.
Anbefaling. Henrik Zein, executive producer Nordisk Film:
Stort tillykke med dine romaner!
Vores venskab går mere end 30 år tilbage, og efter at have læst dem er jeg meget glad for at se dine mange talenter - som jeg har lært at kende gennem årene - folde sig ud.
Du har et ubestrideligt talent og det er en fornøjelse at se dit intellekt
- din journalistiske tæft for at bygge en historie op, dit reporterinstinkt og din humor - gå op i en smuk, højere enhed.
Anmeldelse. Christina Sejer Pedersen, Aarhus:
Udstikker - Indhenter 3 - begynder som en dansk version af Mission Impossible for en midaldrende kvinde Annesofie. Hvordan løser man en opgave, når man er kommet i spionlære? Hæsblæsende og uelegant.
Ni år er gået siden Lucas trådte ind i Annesofies liv og forandrede det, og nu er han tilbage?
Liget af en “Lukas Fisker” er fundet - betyder det, at “Narkomansnigskytten” er død og sagen lukket?
Ulrik Hansen findes i skoven dræbt og gennembanket. Kan dansk politi finde morderen? Ny efterforsker Gitte Frederiksen præsenteres og følges igennem flere sager. Endnu flere løse tråde bindes og opstår i endnu en spændfyldt spændingsroman af Morten Buschmann.
Med indsigt i dansk efterretning, militærarbejdsformer og politik spindes historien i tidens Danmark bag kulissen.
Hvor meget “cover up” foregår der i medierne?
Bogen giver svar og flere spørgsmål, krydret med tør mandehumor på bedste danske vis med internationalt islæt. Historie, fortid og personligheder gennemvæder fortællingen og giver den dybde.
Der er mange “spin offs” undervejs, små historier, samt nye og gamle personligheder får plads. Ind i mellem vil jeg gerne høre mere om Lucas og Annesofie - men det er, som om jeg kun får brudstykker, og puslespillet, som er historiens røde tråd, forsvinder lidt i det store persongalleri og sidehistorier, som ind i mellem virker lidt unødvendige.
Serien er en vanedannende mundfuld af spænding, drama, krimi og erotik, med et drys kærlighed, fortalt i gennem krig, historie, familiehistorie og politik. Læs den for søren! Jeg skal i gang med den næste.
NB - må sige:
Wow! Hotte scener! Virkelig godt beskrevet! Endelig troværdig detaljeret sex, hvor man tænker det kunne være beskrevet af en kvinde, eller en der ved, hvad der virker.
Det er ikke så tit, det forekommer i bøger. Fedt!
• Udstikker er oprindeligt en betegnelse i Forsvaret vedr. personale-administratorer.
Men i romanen bruges betegnelsen i en noget mere spændende sammenhæng.
Anmeldelse.
Indhenter 1, 2 & 3.
Ginie, bogblogger:
Jeg synes, det er en super serie, spænding og humor i skøn forening. Personerne er komplekse men interessante.
Først blev jeg noget forvirret af, at der er navne på virkelige politikere og virkelige hændelser puttet ind i en bog med fiktion. Det forstyrrede mig, men på den anden side var det egentlig også meget rart, for så var der ikke det samme arbejde i at huske, hvem de hørte sammen med, og hvilken funktion de havde i bogen.
Jeg har denne gang benyttet mig af, en gang imellem, også at lytte fremfor at læse - afhængig af hvad mine dage ellers bød på. Begge dele kan anbefales. Dog tænker jeg at det for mig var en fordel at læse den første fremfor at høre den, da der præsenteres en del personer, og jeg husker det altså bare bedre, når jeg ser det på skrift.
Måske (for mig.. en middelalderen kone (ha ha)) lige lange sexbeskrivelser nok, men det kan klares med lidt skimmelæsning, og samtidig har de også betydning for beskrivelsen af personerne i bogen. I den tredie mistede jeg lidt fokus, så der var det en fordel for mig at høre resten.
Der er flere bøger i serien. Jeg tænker, at jeg snupper nogle flere aftener sammen med persongalleriet i Indhenter.
Det er som om serien og personerne vokser... man får faktisk også lidt lyst til at tjekke op på fakta.
Der kan være hændelser, som man måske ikke ved så meget om i virkeligheden.
Lektørudtalelse, DBC.
Kort om bogen:
Der er action i luften og smæk for skillingen i tredje del af serien om den handlekraftige
agent Lukas Fisker. For læsere af højaktuelle spændingsbøger, viI
denne appellere til både den kvindelige og mandlige læser.
Beskrivelse:
Buschmann (f. 1964) er uddannet journalist og har tidligere arbejdet i bl.a.
DR og Forsvarskommandoen. Med Indhenter og Medløber skabte han et spændingsunivers centeret omkring advokaten Annesofie Gundelach og den hemmelige agent/indhenter Lukas, og nu er tredje del så klar i serien om det umage par.
Gundelach er blevet arbejdsløs og arbejder stædigt for at blive optaget som Indhenter hos Forsvarets Efterretningstjeneste. En svær opgave.
Fundet af et mishandlet lig kaster mistanken mod den mystiske Lukas Fisker, men da han meldes dræbt i Syrien, er politiet på bar bund.
Vurdering:
Som i sine tidligere bøger har Buschmann fint styr på handlingen som virker plausibel og nærmest filmisk i sin eksekvering.
Bogen er let at læse - og med et veldisponeret indhold af action, erotik, politik og humor - placerer den sig som en af de absolut bedre bøger i genren.
Q & A:
Baseret på virkelige hændelser - hvad mener du og hvordan?
- Mine kilder giver mig fakta, som jeg så mixer ind i fiktionshistorien om indhenter Lucas. Læserne må så selv finde ud af, hvad der er virkelighed og fiktion.
Du skriver thrillere, men jeg læser jo aldrig gysere?
- Mine romaner er ikke gysere - ej heller proppet med splatterdrab på kvinder.
Bøgerne er mere i stil med den britiske thriller-forfatter John le Carré. Dog foregår mine romaner i nutiden, og der er mere action end i Carrés glimrende bøger.
Kan man læse en af dine bøger - uden at have læst de andre?
- Selvfølgelig, alle hovedtræk bliver forklaret i hver af de syv romaner.
Du siger, du skriver om realistiske plots, hvorfor?
- Fordi jeg mener, at plots skal kunne ske i virkeligheden. Alt for mange forfattere sløser med plottet - springer over, hvor gærdet er lavest for at få enderne til at O-P op.
Hvad er forskellen på krimier og thrillere?
- Krimiers omdrejningspunkt er gåden/løsningen. Hovedpersonerne er altid politifolk.
Thrillere kommer længere ud i krogene.
Thrillere beskæftiger sig også med politik, og hvorfor politiske alliancer med udlandet, gør, at staten bliver nødt til at foretage ting i det skjulte. Realpolitik.
En smule ulovligt men i statens interesse.
I krimier vinder politiet altid. Det er dog ikke min erfaring, at politiet evig altid kan knægte efterretningstjenesterne. Langt fra.
Vil du tale om dine kilder/hjælpere?
- Jeg har kilder i politi, Forsvaret, Centraladministrationen, etc.
Og kommer aldrig nogensinde til at oplyse noget som helst om dem.
Kildebeskyttelse kaldes det, og den er hellig for mig.
Bemærk FE-sagen, der begyndte i 2020.
Læs min analyse på siden herinde: "FE-skandalen".
Jeg undersøger stadig ... nogle svar kan du finde i mine bøger.
MVH
Morten Buschmann
BAG OM Udstikker - Indhenter 3:
Udstikker er oprindeligt en betegnelse i Forsvaret vedr. personale-administratorer.
I romanen bruges betegnelsen i en helt anden, mere spændende sammenhæng:
Hovedperson Lucas er toptrænet i forhold til andre indhentere i FE og PET.
Han stikker ud.
PET havde dengang i 2015/2016 travlt med at afværge mulige terrorangreb i DK. FE var optaget af Flyvevåbnets missioner i Irak og politiet havde gigantiske mandskabsproblemer - alt for få ansatte i DK.
Stress og jag, arbejde og økonomi blev temaer i Udstikker.
Plus misinformation. Fake news. En vinkel skulle med:
Lucas (Lukas Fisker) død i kaosset i Syrien.
Inspirationen kom fra "Operation Mincemeat":
I Anden Verdenskrig skabte den særlige britiske efterretningstjeneste, SOE, et falsk lig, der komplet narrede nazisterne i 1943 i forbindelse med invasionen i Sicilien.
HANDLINGEN. Udstikker - Indhenter 3:
År 2014.
En mand findes halshugget i Hornbæk Plantage, og politiet står uden konkrete spor. Drabet minder om afstraffelsesmetoder i Mellemøsten, men der er ingen hjælp at hente hos efterretningstjenesterne.
PET har travlt med at afværge nye terrorangreb i København, og FE forbereder Flyvevåbnets missioner i Irak og koncentrerer sig om Islamisk Stat. Og politiet har mandskabsproblemer, overarbejdstimerne hober sig op.
Samtidig er arbejdsløse Annesofie Gundelach i økonomiske vanskeligheder og skal bestå komplicerede tests for at blive indhenter. Hendes døtre må klare sig selv og har tilsyneladende rodet sig ud i noget snavs.
Eftersøgte Lukas Fisker meldes dræbt i det borgerkrigsramte Syrien - manden, som har myrdet seks junkier i Danmark og et ukendt antal nazistiske krigsforbrydere i Europa.
Nyheden om snigskyttens død bringer indgroede hemmeligheder op til overfladen, og alt kommer i spil, da Annesofie og eksdrabschef John Milner atter hvirvles ind i nye og gamle mord.
Locations: DK, Israel og Syrien.
To stk. TV-interviews med Buschmann: