LYDBØGER

Her redigerer jeg lydbog "Indhenter" i Det Danske Filmstudie, Lyngby, maj 2017.

Lydbog med delikat lydDramatiseret lydbog

- Jeg vil gerne give lytterne en ekstra oplevelse. Derfor udgives min bog nummer 1, Indhenter med real-lyde, der understøtter handlingen i bogen, forklarer Morten Buschmann, der i alt har udgivet fem thrillere på papir.

Indhenter, er nu dramatiseret med lyd. Den anmelderroste bog er visse steder krydret med lyd - andre steder står speaken alene.

Al lydarbejde udført af professionel filmlydmand.


Succes i udlandet

- Dramatiserede lydbøger er en kæmpe succes i for eksempel England og Tyskland. Nu prøver vi kræfter med genren – i en blanding af tale og lydeffekter, fortæller den 55-årige fuldtidsforfatter.

- Indhenter er ikke radiodrama. Der er ikke hældt lydeffekter ind mellem alle ordene. Mange kapitler står helt ”nøgent” kun med indtaling.


Eksorbitant modtagelse

Herhjemme består lydbøger hovedsagelig af en speaker, der læser teksten op. Morten Buschmann har det sidste års tid haft ørene inde i adskillige udenlandske lydbøger, og hér bliver ordene ofte krydret med baggrundslyd og effekter.

- Jeg tror, at danskerne er klar til denne oplevelse. Jeg har fået mange positive tilbagemeldinger, da jeg oplyste, at en dramatiseret udgave af Indhenter er på vej.

Morten Buschmann har valgt selv at indtale sin debutroman.

- Det er jo forfatterne, der kender tonen, rytmen og følelsen bag ordene, så det virker helt naturligt også, fordi jeg har modtaget stemmetræning på Danmarks radio og op gennem årene har speaket mine og andres indslag i radio og tv.


Faktion uden konspirationsteorier

- Jeg kalder mine thrillere for ”faktions-thrillere”, og tror ikke på konspirationsteorier. I opbygningen af mine plots trækker jeg bl.a. på de erfaringer, jeg har opnået i mit job i Forsvarskommandoen. Undervejs i mit liv har jeg fået gode kilder, der véd noget om skyggeverdenen. Dem bruger jeg (anonymt) som grundlag for mine plots, slutter Buschmann. 


Bonusinfo:

Bøgerne indeholder også humor, politik og kærlighedsgymnastisk - i passende doser.


Om forfatteren:

Født 1964, 56 år. Journalist DJH. Arbejdet for bl.a. DR, TV2, Forsvarskommandoen og Københavns Universitet.INDHENTER, MEDLØBER – Indhenter II, UDSTIKKER – Indhenter III, SKYGGER – Indhenter IV og DE USKYLDIGE - Indhenter V.

Alle udkommet som lydbøger - indtalt af Niels Vedersø.


Forlag: Lindhardt & Ringhof/Saga Egmont.Jeg besøgte endnu et bibliotek: Sorø Bibliotek november 2016.


Fuldt hus til foredrag på Fejø, august 2017.

Interview med Morten Buschmann om lydbog Indhenter, juli 2017.

af Bogmarkedet.dk.Hvad kan real-life lyde bidrage til ved oplæsningen?

- Real-life lyde forstærker ordene og giver en ekstra dimension. Scener bliver mere dramatiske, alt efter hvilken stemning, der er i kapitlet.


Hvad kræver det af ekstra arbejde at få en sådan kombination af lyd og oplæsning skruet sammen?

- Tre gange mere tid. Nogle sætninger skal for eksempel helt fjernes fra papirudgaven, da lydene illustrerer handlingen. Der skal også redigeres en hel del, selv om vi ikke har monteret real-lyd i alle kapitlerne.


Gør det bøgerne dyrere at producere?


- Ja, absolut. Også selv om vi ikke har brugt skuespillere.


Markedet er ikke stort herhjemme - hvad tror du, det skyldes?


- Meget få forlag har turdet forsøge pgr.a de ekstra omkostninger. Men ekstremt mange har i tidens løb elsket DR’s Radiodramaer, som der desværre er blevet noget færre af.


Hvordan tror du danskerne vil modtage denne anderledes lydbogsindtalelse?


- Super godt. At dømme efter korrespondancen med unge og ældre læsere, før vi gik gang i med indtalingen. Mange ”tørster” efter igen at opleve denne form for lydbøger - med én speaker og real-lyde i passende doser.


Lydbog med speciel effekts - er det en måde at nærme sig 'den indre film' og hjælpe fantasien på vej?


- Ja til at nærme sig en indre og større film. Fantasien derimod … dén har lytterne selvfølgelig allerede. I meget høj grad endda.

 

Er dette lydbogens næste stadie, eller er det mere et alternativ til den traditionelle indlæsning?


- Jeg mener, det er lydbogens næste stadie, fordi så mange i dag lytter til lydbøger via hovedtelefoner. Vi har kræset om lyden på selve speaken og selvfølgelig også på real-lydene. Det mærkes ekstra meget i hovedtelefoner. Den traditionelle indlæsning er kommet for at blive. Men jeg forestiller mig, at man i fremtiden vil tilbyde lydbøger indeholdende to versioner – én kun med speak – og én med både speak og real-lyde. På den måde kan man lytte flere gange og alt efter ens smag den dag, man sætter lydbogen på.


Interview udført af Bogmarkedet.dk.


Flere interviews på YouTube. Mere info på Wikipedia: Søg på Morten Buschmann.


JANUAR

 

• Nu 5 lydbøger.


Indhenter, Medløber, Udstikker Skygger og De Uskyldige.


Bøgerne kan nemt, sikkert og hurtigt

købes via disse links:


Saxo


Mofibo 


Bookmate.

 

Jeg bliver ofte spurgt:

- Hvorfor bliver dine krimier ikke anmeldt af Politikens krimianmelder Bo Tao Michaëlis?

 

Fordi det er min halvbror! Bo Tao mener således ikke, at han bør anmelde dem.

 

Udkommet som papir- og E-bog. 


Udkommet februar 2019 som lydbog

på Lindhardt og Ringhof.